Ontwerpersduo: ‘Wij maken het leven ietsje makkelijker’
In de aflevering van Stijlcast met Studio Aandacht kwam de fruitschaal ter sprake van ontwerpers Thomas Linssen en Lana Flohr van House of Thol. Zij waren te zien op het Object Rotterdam ’23 met hun perfecte manier om groente en fruit niet te snel te laten rijpen waardoor er minder hoeft te worden weggegooid.
Jana Flohr: ‘Wij proberen bewust te leven en proberen oplossingen te vinden voor problemen dichtbij huis. Zo vonden wij het vreselijk om wekelijks het overrijpe fruit in de afvalbak te moeten gooien. We zochten uit of we het rijpingsproces van groente en fruit konden vertragen waardoor je langer de kans hebt het te consumeren’.
Flohr vertelt: ‘Sommige vruchten bewaar je in de koelkast zonder te weten dat zij juist koude gevoelig zijn. Wanneer je tomaten in de koelkast bewaard wordt de structuur van de tomaat anders. Het velletje wordt dunner en de smaak van de tomaat waterig. En zelfs de voedingswaarde verandert omdat de tomaat niet goed tegen de kou kan’.
‘In ons onderzoek bleek dat we kennis uit grootmoeders tijd zijn vergeten vertelt Flohr. Want zij wisten beter wat de ideale omstandigheden zijn voor verschillende groente- en fruitsoorten. Sommige soorten zijn koude gevoelig, lichtgevoelig (zoals de paprika waardoor deze een bittere smaak krijgt) en om alle vruchten en groeten in hun goede omgeving te bewaren blijven zij langer lekker en gezond. Dus de tomaat op de fruitschaal en de paprika in een doosje’. En zo bedacht het ontwerpersduo de schaal ‘Patera Magna’.
De Patera Magna bestaat uit een deels geglazuurde terracotta buitenschaal met daarin 5 losse compartimenten die het mogelijk maken verschillende soorten groente en fruit apart van elkaar te bewaren. De grote terracotta buitenschaal is deels poreus. Door de schaal via het middelste gat te vullen met water, trekt het vocht in de poreuze wanden en verdampt aan de buitenkant.
Bij die verdamping wordt energie (warmte) onttrokken aan de omgeving, wat kan zorgen voor een subtiele koeling van de binnenruimte (evaporation cooling).
Drie van de binnencompartimenten worden afgesloten met passende dekselschaaltjes met handvat waardoor vruchten in het donker kunnen worden bewaard en rijpingsgas etheen zich niet kan verspreiden, terwij je toch makkelijk bij de inhoud van de bakken kunt komen.
‘We ontwerpen graag iets waardoor het leven net iets makkelijker wordt’!
Luister hier naar de podcast met Studio Aandacht: